Artícle publicat a l’aternativa nº1 de gener de 2019, revista de l’EAB-CUP

A principis de 2015 l’assemblea local de l’EAB-CUP decidia coimpulsar la candidatura Junts per Barberà de cara a les eleccions municipals del maig d’aquell any, juntament amb les assemblees locals de Podemos i Procés Constituent. Aquella fórmula electoral va tenir un ampli i important suport veïnal, arribant a 2.221 vots, amb quatre regidores, i érem garantia d’una fita històrica per la ciutat: fer possible el canvi polític a Barberà després de 32 anys ininterromputs de governs del PSC. I no era un canvi per un canvi, sinó que, amb la nostra presència al govern municipal, feiem possible posar a la pràctica des de l’Ajuntament noves idees, nous projectes i noves maneres de fer, que ja tenien una certa trajectòria des de l’autoorganització i mobilització popular que desenvolupaven des del carrer.

Ja portem tres anys governant l’Ajuntament i el balanç, en general, l’hem de considerar positiu i beneficiós pel conjunt de la ciutat. Sense la nostra presència no hagués estat possible tirar endavant objectius, projectes i dinàmiques estratègiques que sí que posen de manifest el canvi polític a Barberà del Vallès. La força amb què el feminisme s’ha posat en primer línia de l’agenda política municipal n’és un clar exemple. Fer realitat, ara sí, projectes de reforma i millora de l’espai públic en favor de la qualitat de vida, dels i les vianants, i una mobilitat sostenible i saludable, també n’és un clar exemple. Fer una aposta clara i decidida per millorar la dotació d’equipaments comunitaris i municipals, n’és un altre clar exemple. Donar contingut, veu i decisió a la participació ciutadana i entitats n’és també un clar exemple. Impulsar no només un nou servei sinó també un nou model i servei de recollida de residus i neteja viària és possible gràcies a la nostra presència a l’ajuntament. Que el Parc Fluvial del Ripoll i el seu patrimoni natural i arquitectònic sigui una prioritat, n’és un clar exemple. I que la municipalització de serveis públics hagi estat possible també és una emprenta que situa molt bé el nostre paper al govern municipal, a les regidories que encapçalem i a les empreses municipals on tenim una responsabilitat directa. I tot això sense deixar d’atendre les primeres necessitats de veïns i veïnes de Barberà del Vallès amb tots els instruments que tenim a l’abast des de l’Ajuntament, col·laborant entre diferents regidories implicades.

I diem en general perquè també hem de reconèixer mancances, errors i crítiques, que hem d’assumir. Haver viscut una etapa nova i molt complexa compartint grup municipal i govern amb espais polítics que, legítimament, tenen els seus propis projectes no ha estat ni fàcil ni un camí de roses. Fer autoreconeixement d’aquesta part més crítica ens ha d’ajudar a millorar la nostra acció política i comunicativa a nivell institucional i de carrer. També som conscients que bona part del capital humà de la nostra assemblea s’ha centrat en donar suport a la tasca institucional i és una dinàmica que caldrà també analitzar amb calma per trobar de nou l’equilibri entre institució i carrer. En tot cas, per la nostra manera de fer política, no oblidem quina ha estat i és la tasca militant dels i les veïnes que participen de la nostra assemblea i del nostre espai polític, contribuint i sumant a la mobilització popular i participant d’iniciatives locals autoorganitzades, com fem des del 2007, any en que es va fundar l’assemblea de l’EAB. Aquesta experiència autoorganitzativa i de militància de proximitat, companya a companya, va sumar de forma decisiva, amb tantes i tantes companyes, en fer possible el referèndum de l’1 d’octubre a Barberà del Vallès. No hem d’oblidar com ho vam fer possible, tant per les formes autoorganitzatives com per la determinació col·lectiva d’actuar en favor de la democràcia , passés el que passés, i davant un Estat violent i demofòbic.

Amb la nostra presència al govern municipal, feiem possible posar a la pràctica des de l’Ajuntament noves idees, nous projectes i noves maneres de fer, que ja tenien una certa trajectòria des de l’autoorganització i mobilització popular que desenvolupaven des del carrer.

En definitiva, creiem que ha valgut la pena ser al govern municipal, assumint mancances i errors, però tenint molt present que estem aprofitant aquest primer mandat per iniciar un canvi polític i fer realitat projectes i dinàmiques necessàries per millorar la ciutat i el funcionament de l’ajuntament, i que sense la nostra presència dificilment s’haguessin iniciat i desenvolupat. En la recta final d’aquest mandat seguirem fent realitat més iniciatives, a banda d’avançar en actuacions estratègiques i de ciutat que tindran recorregut més enllà del 2019. I un missatge clar per a la nostra gent i el conjunt de la ciutat: l’EAB-CUP seguirà treballant per seguir essent una peça clau al futur govern municipal de la ciutat i garantir la continuïtat de la tasca realitzada des de l’ajuntament, sense renunciar a la tasca política que cal realitzar des del carrer, donant coherència i pressió al nostre paper a les institucions.