L’Esquerra Alternativa de Barberà, neix el maig de 2007, per concórrer a les eleccions municipals del 2011. La candidatura, que neix en el marc de les Candidatures Alternatives del Vallès, recull anys d’organització juvenil a la ciutat, col·lectius feministes i altres experiències d’autoorganització popular barbarenca. En aquest context, la candidatura va creixent, fins a conformar el nucli del que avui dia és l’EAB. És però l’any 2011, quan es conforma un projecte municipalista treballat des de 2007, i on la candidatura comença  aglutinar al seu voltant part del teixit polític i social de la ciutat més crític. En aquesta contesa electoral, ens quedem a les portes d’entrar al consistori, amb 552 vots, i un 4.59% dels vots. Però són anys de lluites, l’eclosió del 15M, i l’aixamplament de la base dels moviments socials. Són anys de carrer, de lluita i de patir en les pròpies carns la cruesa d’un capitalisme salvatge, que d’una banda posa en evidència les contradiccions del sistema i de l’altre treu a relluir la corrupció dels seus gestors, en un constant degoteig d’escandols, dels que Barberà no és una excepció.

En aquest context, i tenint en compte la vinculació històrica dels i les militants de l’EAB amb els moviments socials vinculats a l’Esquerra Independentista, es decideix fer un pas i esdevenir l’assemblea local de la CUP, oficialitzant el nom i la nova imatge de l’EAB-CUP al febrer de 2015. Per aquelles eleccions municipals decidim concórrer amb Podem i Procés Constituent, sota la denominació de Junts per Barberà. Una coalició que té per objectiu, expulsar de l’alcaldia el PSC, i iniciar un projecte de ciutat transformador, que permeti posar la vida al centre, iniciant un cicle basat en la defensa dels drets, la recuperació de sobiranies i fortament compromès amb l’exercici del dret a l’autodeterminació.

En aquestes circumstàncies, arribem a 2015, obtenint quatre representants municipals, i essent la tercera força municipal, i permetent conformar un govern de coalició amb ERC, Plataforma Ciutadana per Barberà i Junts. En aquests quatre anys, les nostres regidores, han treballat des de les seves àrees per fer realitat els objectius marcats anteriorment, fent possible un major aprofundiment en la participació política, posar el feminisme al centre del tauler polític, iniciant la reapropiació de sobirania mitjançant la municipalització de serveis o la projecció d’una ciutat pensada per les persones i no per els interessos mercantils. Han sigut anys intensos políticament, i hem batallat pel respecte al dret a l’autodeterminació, per la llibertat i pel respecte dels drets fonamentals, amenaçats per la deriva demofòbica de l’estat i el capitalisme.

Però cal seguir, perquè som conscients que ara més que mai, cal avançar per no retrocedir, cal aprofundir en la idea d’una ciutat per les persones, i cal seguir cuidant la llavor plantada el 2015, per poder seguir gaudint dels seus fruits.